Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Fojnica, grad smješten na dvije rijeke u svome okrilju skriva neopisive prirodne ljepote, a sa okolnih planina mogu se vidjeti pejzaži od kojih zastaje dah. Okolne planine Fojnice su Vranica (2.112 m/nv), Zec (1.800), Zahor (1.400) i Pogorelica(1.432). Lov na krupnu divljač: medvjeda, vuka, divlju svinju, lisicu i zeca dio je atraktivne ponude ovoga kraja.

Treba napomenuti da voda predstavlja prilično obiman resurs Fojnice. Na području općine nalaze se brojni izvori pitke i termalne vode. Fojnica, Dragača i Željeznica fojničke su rijeke koje su tokom čitave godine bogate ribom, te pružaju mogućnost razvoju slatkovodnog ribarstva, a pogodne su i za uzgoj mlađi i ribe. Ribolovci će zasigurno zadovoljstvo naći u lovu na potočnu pastrmku, lipljen i mladicu.

Planina Vranica, a posebno Prokoško jezero koje je od Fojnice udaljeno 22 km, rijetko kojeg posjetioca ostavlja ravnodušnim. Smješteno je u prirodnom amfiteatru, na nadmorskoj visini od 1635 m, sa jedinstvenom florom (vraničko zvonce) i faunom (triton), živopisnim okruženjem te autentičnim stočarskim naseljem i gastronomskom ponudom (prokoški sir, pita ispod sača), pravi je izazov za sve ljubitelje prirode.
Na putu do Prokoškog jezera, ugodno mjesto za predah je i izletište Jezernica, sa svojim smještajnim objektima: Lovačka i Šumarska kuća. Desetak kilometara sjeverno od grada u predjelima Malkoča dolazi se do gornjeg toka Kozice za koju upućeniji kažu: prerasla potok, ne stigla da postane rijekom.
Na maloj dužini svog toka, rijeka savladava veliku nadmorsku visinu, praveći pritom tri prelijepa vodopada visine od 10 do 20 metara. Planinski sportski centar Brusnica, omogućava različite aktivnosti poput šetnji obilježenim stazama, jahanja, sezonskog branja borovnica i brusnica te uživanja u zimskim sportovima. Skijalište dužine 1.600 m raspolaže sa dva ski lifta, stazom za alpsko i nordijsko skijanje kao i stazom za sankanje.