Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Fojnica, živopisni bosanski grad (587 m/nv), smješten u dolini okruženoj šumovitim padinama i nebotičnim planinama, na 40-ak kilometara od Sarajeva, autentičan je i rječit svjedok svoje dugovjeke povijesti, neprekidnog, višemilenijskog čovjekova života na ovim prostorima. Tu su tragovi starorimskog prisustva, znamenja srednjovjekovne heretičke Crkve bosanske, rijetki primjerci islamske i kršćanske profane i sakralne arhitekture, raritetne zbirke artefakata i drugih povijesnih svjedočanstava.

U samom gradu je Franjevački samostan, trezor bosanske historije, sa svojim raznovrsnim i bogatim zbirkama, u kojima se čuvaju neki dokumenti značajni u relacijama cjelokupne svjetske povijesti. I nadaleko poznate fojničke tekije, skromne po vanjštini, od iznimne su vrijednosti u fojničkoj i bosanskoj, islamskoj, vjerskoj i duhovnoj tradiciji.
U krugu od 10 do 15 kilometara, nalazi se nevjerovatna mreža zlatonosnih i ribom bogatih vodotokova, neodoljiv izazov tragaocima za “bosanskim Eldoradom”, to su, kao po nekom lijepom usudnom naumu, rasuti sve sami biseri prirode - plahovite vode brdskih potoka, vrtoglavi kaskadni slapovi i planinska jezera sa znamenitim primjercima endemske faune i flore, gudure, usjeci, šume i proplanci. Na njima su uređeni idilični planinski domovi i odmarališta, zimski centri i skijališta sa ski-liftovima, uređenim stazama i beskraj još nedirnutih prostranstava.
Čovjek je već odavno naučio koristiti i svom gostu ponuditi bogatstvo ovih iskonskih divljina. Iz sigurnosti i pitomosti turističkih objekata - najpoznatiji među njima su: hotel “Reumal”, kompleks “Aquareumal”, centar “Brusnica” na 1.580 m/nv, planinski dom “Jezernica” na 1.131 m/nv, te naselje pastirskih kuća ledničkog Prokoškog jezera na 1.635 m/nv. Ovdje se čovjek lako i volšebno, kao u hipnotičkom snu, oslobađa vlastite stege, stapa se s bićem prirode i kosmosa, dijeli se i daje sve svoje svemu oko sebe. I upija, i osvaja, i sabire u sebi sve ono čemu se tako nesebično daje.